tirsdag 29. september 2009

“Open Source” skaper åpen debatt

I den siste tiden har Android-miljøet blitt tvunget til å ha en åpen debatt om veien videre. Jeg har ikke satt meg veldig inn i problemstillingene, men tror jeg har forstått kjernen i saken. For å illustrere konflikten slik jeg ser den, har jeg forsøkt meg på en amatørmessig illustrasjon:

android_conflict

Android ble til etter et samarbeid mellom flere aktører, deriblant Google, under navnet Open Handset Alliance – OHA. Målet var å skape en “open source”-plattform for mobile enheter – en plattform som kunne tilby alt som man mente eksisterende mobile løsninger manglet. Google bidro sterkt til utviklingen gjennom integreringen av   applikasjoner for blant annet Gmail, Google Maps, Google Talk, YouTube og Market.

Neste steg var å inngå forretningsavtaler med produsenter av mobiltelefoner (A), for eksempel HTC, slik at Android kunne komme den vanlige forbruker til gode. I disse avtalene ble produsentene også gitt spillerom til å kunne utvikle egne ROM (eksempelvis HTC Sense), slik at man kunne skape sin egen finish på Android-plattformen.

Konflikten oppsto da dyktige utviklere (B) begynte videreutvikling og modifisering av Android-plattformen, med eller uten mobilprodusentenes (A) egne ROM implementert, for så å tilby disse offentlig. Problemet er at Googles nevnte applikasjoner, i følge Google selv, ikke er å anse som en del av “open source"-materialet. De kan derfor ikke implementeres i modifiserte versjoner som ikke er avtaleregulert. Resultatet er at Google ønsker å forby all tredjepartsutvikling av Android-plattformen, og rettet i denne omgang sin misnøye direkte mot en av de største tredjepartsutviklerne, Cyanogen.

Utviklerne (B) svarer for det første at uten implementering av Googles bidrag er Android-plattformen verdiløs, slik at det  er urimelig å holde dette innholdet utenfor “open source”-materialet. For det andre hevdes det at det er tredjepartsutviklerne som har gjort Android til en levelig plattform for forbrukeren, og at et forbud mot videre utvikling og modifisering kan bety slutten for hele Android.

I den grad jeg har forstått konflikten riktig, må jeg si at jeg juridisk sett støtter Google. Ettersom implementeringen av Googles applikasjoner, og spredningen av disse, er avtaleregulert, må denne avtalen respekteres av tredjepartsutviklere. Det er basic avtalerett.

Det som er den triste konsekvensen, vil være at dyktige tredjepartsutviklere blir tvunget til å fortsette modereringen i det skjulte, i stedet for side om side med hovedutviklerne. Utviklingen av Android-plattformen vil sannsynligvis gå tregere, og vi vil risikere å ende opp med én offisiell versjon og en drøss med uoffisielle, ulovlige modifiseringer – alle med sine styrker og svakheter.

Jeg håper virkelig at OHA, med Google i spissen, kommer til enighet med tredjepartsutviklerne. Android-plattformen fortjener såpass.

google_cyanogen

For de spesielt interesserte:

Ingen kommentarer: