onsdag 12. august 2009

Market vs. App Store

 

market_logo256

 

Jeg er ingen iPhone- eller App Store-bruker. Jeg har knapt nok erfaring med iTunes. Jeg innfrir derfor ikke forutsetningene for å sette Market direkte opp mot App Store, og det er heller ikke meningen. Målet er å sette fingeren på den vesentligste likheten, og forskjellen, mellom de to - basert på erfaringer med Market og hva jeg har hørt og lest om App Store. Føl deg fri til å arrestere meg dersom noe er feil eller noe mangler, eller dersom du ønsker å bidra til innlegget på andre måter.

Market er for Android-telefoner det App Store er for iPhone. Tilgang til nedlasting får du kun via den innebygde Market-applikasjonen i telefonen, selv om du kan utforske utvalget i en hvilken som helst nettleser.

Ettersom Android-plattformen fortsatt er relativt ny, kan ikke Market konkurrere med App Store i omfang. Likevel henger ikke Market langt etter. Fordelen for Market ligger nettopp i den åpne plattformen, noe som gjør at hvem som helst kan lage og laste opp applikasjonene sine. Dette i motsetning til App Store, hvor Apple helst vil ha kontroll på hva som blir gjort tilgjengelig for brukerne. På Market er det ingen som forteller deg hva du trenger eller ikke, hva som skal eller ikke skal assosieres med Android, og så videre. Applikasjonene er dessuten gratis, ettersom det ennå ikke finnes noen integrert betalingsordning (Fordi plattformen er åpen er det vanskelig å etablere en standard for slikt).

Adgangen for alle til å legge ut applikasjoner er en stor fordel for Market. Det er imidlertid også den største ulempen. Manglende "sensur" fra en ansvarlig overordnet utgiver fører til at det finnes mange rare applikasjoner der ute; noen av dem virker faktisk ikke i det hele tatt. Og dersom du skulle være uheldig å laste ned noe som viser seg å være ubrukelig, er det jo bare å avinstallere. Personlig foretrekker jeg likevel en åpen plattform foran sensur og kontroll. Slik sett er det sørgelig at Apple begynner å vise Mikromjuk-tendenser..

Det viktigste er uansett at Market er på god vei til å tilby akkurat det samme som App Store: Drøssevis med nedlastbare applikasjoner til din mobiltelefon, og dermed muligheten til å tilpasse den til akkurat dine behov. Eller mine.

1 kommentar:

milstjerne sa...

Dette var veldig informativt kjære :)
Du er veldig søt!
Klem