onsdag 24. februar 2010

Android på fremmarsj

 android_share_q4-2009

Screenshot fra graf på NetMarketshare

Den siste tiden har jeg undret på om Android har slått til som man forventet. Selv er jeg storfornøyd, men hvordan klarer Android seg i konkurranse med iPhone og de evige gigantene Nok-ja, Sonja Eriksen og Motor-Ola? Svaret har vært vanskelig å finne, delvis fordi markedet i USA er ganske så forskjellig fra Europa.

Grafen over viser Androids markedsandel på verdensbasis. Dette innebærer konkurranse med iPhone OS, Windows Mobile, Symbian OS, Palm OS og BlackBerry. Dessverre er grafen fryktelig lite informativ og ikke noen statistisk milepæl.

For det første er ingen av de ovennevnte konkurrentene inntegnet på grafen. Hvor stor markedsandel BlackBerry har på markedet, fremgår derfor ikke.

For det andre er grafen særdeles lite informativ; foruten “0%” inneholder y-aksen ingen verdier..

En ting kan vi imidlertid si med sikkerhet: Android kaprer stadig større markedsandeler. I følge MobileMonday var andelen i tredje kvartal i fjor på 5,4%. Kanskje ikke et tall å få hakeslepp av, særlig når Symbian OS (som Nokia bruker) har en markedsandel på rundt 50%. I denne forbindelse må det nevnes at Android først ble lansert i Europa i januar i fjor (USA og Storbritannia: Oktober 2008). Da hadde allerede iPhone vært i salg i 1 1/2 år.

En av årsakene til den stigende kurven er at stadig flere mobilprodusenter lanserer nye modeller som kjører Android; Motorola Droid har jeg nevnt før, sist ut er SonyEricsson med Xperia X10. Dette nevner MobileMonday som en viktig faktor for at forbrukerne skal få øynene opp for hva Android egentlig er.

I oktober 2009 spådde markedsanalyseselskapet Gartner Inc. følgende: I 2012 vil Android være det nest mest brukte operativsystemet på smarttelefoner, kun slått av Symbian OS.

Det gjenstår å se.

tirsdag 2. februar 2010

HTC Sense har kommet til Magic

magic_and_sense_wwwhandheldnowcom

Foto: HandheldNow.com

Da jeg snuste på Magic og Hero på sensommeren i fjor, var det to ting jeg endte opp med å veie opp mot hverandre.

For det første: Magic var en god tusenlapp billigere enn Hero. Dette var helt klart et argument av betydning, ettersom begge telefonene i utgangspunktet var relativt dyre.

For det andre: Magic ble levert med standard Cupcake, mens Hero ble levert med Sense; HTCs egen “final touch” og hovedgrunnen til at jeg i det hele tatt vurderte Hero som min neste telefon.

Valget falt som kjent på Magic. Mye på grunn av pris og leveringstid, men også fordi HTC lovet å lansere en Sense-oppdatering til Magic i løpet av oktober i fjor. Dermed forsvant det sterkeste argumentet for å kjøpe Hero ned i avløpet.

Oktober kom og gikk. Det samme gjorde november og desember. Først i slutten av januar kom den etterlengtede, offisielle oppdateringen. Men var den verdt å vente på?

Jeg har ikke ventet. Takket være XDA har jeg hatt Sense på telefonen min siden september. Spørsmålet for meg ble dermed om HTCs oppdatering byr på noe så revolusjonerende at det er bryet verdt å installere den. Basert på hva jeg har snappet opp av tilbakemeldinger (blant annet hos amobil.no), er svaret nei.

Med HTCs offisielle utgave kan du angivelig få norske menyer. Flott for dem som ønsker det. Du får imidlertid ikke en oppdatering til Android 2.0 eller 2.1 med på lasset – faktisk ikke engang 1.6. I stedet ligger Sense fortsatt og koser seg oppå gode, gamle 1.5. Dette er kanskje like greit, i og med at det nok forenkler installasjonen betraktelig. Likevel er nok jeg bare en av mange som hadde håpet på å ta i bruk siste versjon av Android etterhvert.

For øvrig tyder tilbakemeldingene på at Sense-opplevelsen er akkurat den samme som Hero-brukere (og jeg) lenge har hatt. Ikke mer, ikke mindre.

Konklusjonen for min del er at den offisielle oppdateringen ikke finner veien til min telefon helt enda. Det er flott at HTC til slutt holder det de lover, men etter så lang ventetid hadde jeg håpet at man ville bringe brukeren et steg videre – ikke bare “à jour”.

  • Den offisielle oppdateringen finner du her.